top of page

Agárdon is áll az Országzászló

Most, 2008-ban, több nemzeti szervezet összefogásával sikerült az eredeti tervek alapján újjáépíteni, a polgármesteri hivatal pedig engedélyezte a felállítást.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és az Agárdi Országzászló Egylet 2008. jún. 20-ára hirdette meg az eredeti helyére visszaállított Ereklyés Országzászló felszentelését a Velencei-tó partján fekvő üdülőfaluban. Rengeteg Fejér megyei lakos és vállalkozó felajánlása kellett hozzá, hogy nemzeti büszkeségünk e kicsiny jele ismét felálljon. Agárdon először 1936-ban avattak Országzászlót, amit a kommunista rezsim egy határozattal elbontatott. Most, 2008-ban, több nemzeti szervezet összefogásával sikerült az eredeti tervek alapján újjáépíteni, a polgármesteri hivatal pedig engedélyezte a felállítást. Az emlékmű talapzatában minden elszakított országrészünk vérrel szentelt földjéből került egy darab, így forrván újra össze az, ami mindig is egész volt. A rendezvényen megjelent Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök úr is, aki az avatás végén felszentelte az újjáépített emlékművet. Miután a település polgármestere átvette a jelképes zászlót, ígéretet tett rá, hogy a település minden iskolájában megfelelő hazafias szellemben nevelik a gyermekeket, soha ne felejtsék el a múltjukat, és soha ne adják fel a reményt egy szebb holnapban. A rendezvény csúcspontját Oberfrank Pál átütő erejű szavalata adta. A nézők közül sokan beszéltek arról, hogy bár nem először hallják Dsida Psalmus Hungaricusát, bizony könny szökött a szemükbe. Kónyi-Kiss Domonkos (HVIM) beszédében leszögezte, hogy a ma divatos materialista világnézettel ellentétben itt nem csupán egy zászló egyesül a rúddal, hanem a jelenlévők egyesülnek elszakított testvéreikkel és a múltjukkal. Azt mondta, legyenek ezek az emlékművek az ország egyre több pontján bíztatói a szebb jövőben bízó magyaroknak, és egyben legyenek figyelmeztetői a tisztességtelen szándékkal érkezőknek, hogy ébred már az oroszlán.


Az avatáson több száz helyi lakos jelent meg, Árpád-sávos és nemzeti zászlóik büszkén hirdették a lassan beköszöntő új kor hajnalát.


コメント


bottom of page