Szent László emlékezetének védelmében

„A Teremtői rend megvalósítója a Magyar Apostoli Királyság. A Szent Korona tagja mindeni, aki a Szentkorona-tan szerint él. Kötelességünk: Nemzeti értékeink megbecsülése és továbbadása!”

Kulturális emlékeink védelme és ápolása fontos szerepet tölt be Mozgalmunk életében. Különösen hangsúlyos ez a feladatunk abban az esetben, ha a Mozgalmunk védőszentjéről, apostoli Szent Királyunkról, I. Szent Lászlóról van szó. Szervezett és önálló túráink kedvelt helyszíne a Mogyoród település felett magasló, a főváros irányába gyönyörű kilátást nyújtó Szent László Kilátó. A népszerű kirándulóhelyet Mozgalmunk nagy sikerű rendezvénye, az Attila Védvonal túra is minden évben érinti.

Gödöllői tagszervezetünk megelégelve a kilátó és az abban megbúvó Szent László faszobrát őrző kicsiny kápolna teljes elhanyagoltságát úgy döntött, hogy nem nézi tovább tétlenül az áldatlan állapotokat és a budapesti tagsággal kiegészülve kézbe veszi a Szent László kilátó sorsát.

160526_szent laszlo kilato_0001.jpg

Megkeresésünkre az ügyünk mellé állt Gyuricza László, ismertebb nevén Papica, a Magyar Bozótmíves Egyesület elnöke, elkötelezett természetvédő is. Papica jóvoltából a helyi önkormányzattól sikerült megszerezni a kápolna kulcsát, aminek birtokában vasárnap reggel felsétáltunk a kilátóhoz. Odaérve azonban azzal szembesültünk, hogy hiába van kulcsunk, ha az rács be van hegesztve. Egy olyan gyakorlott túlélőnek, mint Papica szerencsére ez nem okozott gondot, így hamarosan meg is kezdhettem a leereszkedést a szűk szellőzőnyíláson keresztül a kápolna belsejébe.

160526_szent laszlo kilato_0002.jpg

160526_szent laszlo kilato_0003.jpg

A nap folyamán szobor és környezetének rendbetételével párhuzamosan a kilátó környezetét is rendbe tette csapatunk a tőlünk telhető módon. Arra, hogy erőfeszítéseink nem hiába valóak remek visszajelzés volt az első kirándulók megjelenése, akik látva eddigi munkánkat elismeréssel nyilatkoztak arról.

160526_szent laszlo kilato_0004.jpg

160526_szent laszlo kilato_0005.jpg

160526_szent laszlo kilato_0006.jpg

Ezzel még feladatunkat nem tekintjük elvégzettnek, hiszen még nagyon sok energiát kell ráfordítani, hogy a kilátó és a pihenő ismét a hely szelleméhez megfelelő környezetben fogadja a kirándulókat. Célul tűztük ki, hogy minden követ megmozgatva, további energiát beleölve azon fogunk fáradozni, hogy a Gödöllői-dombság eme gyöngyszeme méltó módon őrizze védőszentünk emlékét az utókor számára!

Fel a Győzelemre!

– S. Zsolt HVIM Gödöllő,vezető –

Minden jog fenntartva. Kapcsolat: [email protected]