Egy korona két nemzet – Megemlékezés Szentlászlón

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Hrvatska čista stranka prava (HCSP) és a Jobbik együtt tiszteleg Szentlászló hős védői előtt.

151121_szentlaszlo.jpg

A horvát és a magyar hazafias tábor november 21-én ismét Szentlászlóra utazik, hogy együtt tisztelegjenek a Délszláv háború hősei előtt.

A település a magyarság számára olyan szimbólummá vált, mint horvát testvéreinknek Vukovár, így nem csoda, hogy évek óta szerveznek oda megemlékezést a két nemzet fiai.

A 24 éve elesett Árpád-kori magyar falu, Szentlászló a horvát honvédő háború egyik szimbóluma. A szlavóniai település 1991. november végéig tartotta magát a többszörös túlerőben lévő Jugoszláv Néphadsereggel és a szerb szabad csapatokkal szemben. 1991 júniusában már tanítás nélkül ért véget a tanév Szentlászlóban, a civileket Horvátországba és Magyarországra szállították. 276 ember hagyta el a falut, akkor azt hitték, néhány hét múlva hazatérhetnek, de csak egy szétlőtt, kifosztott, felégetett város romjai fogadták őket. Az áldozatvállalás azonban nem volt hiábavaló: az, hogy Eszéket soha nem tudták bevenni a szerbek – Európa akkor negyedik legnagyobb hadserege – az a környező falvaknak, köztük Szentlászló hőseinek köszönhető.

INGYENES BUSZT INDÍTUNK BUDAPESTRŐL!

Útvonal és időpontok: Budapest - 05:00 (Népliget/Planetárium-gyülekező: 04:30-tól) - Dunaújváros - kb. 06:00 (Park Center parkoló-gyülekező: 05:40-től) - [IGÉNY ESETÉN BÁTASZÉK! - kb. 07:00 (MOL kút/56-os főút és Bajai u. sarka-gyülekező: 06:45-től) - Mohács - kb. 07:45 (Family Center/Tesco parkoló-gyülekező: 07:15-től) - határátkelő: Udvarnál - tovább Eszék irányába - Érkezés Szentlászlóra: kb. 10 órakor.

Leszállás a visszaúton a felszállással megegyező helyeken. FIGYELEM! A bizonytalan (gúny)határátkelés és az időben történő leérkezés végett a megadott időpontok betartása SZIGORÚAN KÖTELEZŐ! (ÉRVÉNYES SZEMÉLYI/ÚTLEVÉL MINDENKINÉL LEGYEN!)
Várható visszaérkezés a Népligetbe, Budapestre este 21 - 22 óra között.

Ellátás: önellátó!

Megemlékezés: Szentlászló (Verőce vármegye) [Kórógy]
+ valószínűleg idén is, mint eddig: Valkóvár/Vukovár (Szerém vármegye) (emlékhelyek/ovcsarai temető-mécses gyújtás)

Jelentkezzetek a [email protected] e-mail címen!

Az alábbi 2013-as megemlékezésen készült felvételen megszólal Vona Gábor, Toroczkai László és Zagyva György Gyula is.

Minden jog fenntartva. Kapcsolat: [email protected]