Amíg van utánpótlás, addig remény is

Július utolsó hetében lezajlott Mozgalmunk egyik legfontosabb intézményének az ifjúsági tábornak 2016-os turnusa.

2016_ifjusagi tabor_0001.jpg

A tábor elsődleges célja, hogy megmutassa az ide ellátogató fiataloknak, igenis van más út, van más lehetőség is, mint amit a mai modern világ kínál nekik. A már rendszeresen visszatérő fiatalok mellett voltak olyanok is, akik itt találkoztak először nem csak mozgalmunkkal, de a tágabb értelemben vett hazafias közeggel is. A programok, előadások úgy lettek összeállítva, hogy azok mindenkinek befogadhatóak legyenek. A fiatalok az íjászkodás mellett minden nap részt vehettek önvédelmi foglalkozáson, belekóstolhattak a buschcraft rejtelmeibe, de a fiúknak focizni, a lányoknak kézműveskedni is volt lehetőségük. A szomszédos Szarvaskőre tett kirándulás mellett az egri vármúzeumban is sok olyan érdekességet láthattak, amivel a történelemórákon nem nagyon hallhattak, vagy egészen más interpretálásban.

2016_ifjusagi tabor_0002.jpg

2016_ifjusagi tabor_0003.jpg

A legfontosabb feladat azonban a szellemi értékek átadása volt az Eger-Felnémeten eltöltött egy hét során, így mindennap kisebb csoportra bontva irányított beszélgetésekre került sor a fiatalokkal, olyan témákat érintve, mint a hivatás és munka közötti különbség, a vallás, vagy éppen a konfliktuskezelés, de a migrációról és azok következményeiről szóló eszmecsere sem maradhatott el.

2016_ifjusagi tabor_0004.jpg

A napi téma aztán az esti tábortűznél újra előkerült, és örömmel tapasztalhattuk meg, hogy a fiataloknak igenis van igényük arra, hogy ezekről a témákról is beszélgessenek velük.

2016_ifjusagi tabor_0005.jpg

A társaságot meghívott előadók, így „Papica” buschcraft bemutatója, Farkas Zoltán önvédelmi témájú előadása, a Farkasok honvédelmi alapismeretek bemutatója vagy az Orosz Mihály Zoltánnal történt tábortűz melletti beszélgetés is rendkívül megfogta, és amit öröm volt látni, hogy a fiúk és főleg a lányok mennyire fogékonyak voltak a mai modern szemlélettől igencsak eltérő férfi-női kapcsolatról elhangzottakra. Az északi régió vármegyései pedig a média és a közösségi oldalak hatásairól, módszereiről, valamint honfoglalás kori fegyverekről tartottak előadásokat.

2016_ifjusagi tabor_0006.jpg

Külön köszönet jár a fenti előadók mellett Tyirityán Zsoltnak és a Betyárseregnek az önvédelmi bemutatóért és előadásért, valamint azért is köszönet jár testvérszervezetünknek, mert mind az előző héten lezajlott gyerek, mind az ifjúsági tábor során több alkalommal is önzetlenül, valódi bajtársiasságot felmutatva segítették a szervezők munkáját! A Betyársereg képes beszámolója a hivatkozásra kattintva érhető el.

2016_ifjusagi tabor_0007.jpg

Az elmúlt egy hét legfontosabb tapasztalata, hogy a fiataloknak igenis szüksége van arra, hogy az őket körülvevő világból kicsit kiszakadva, akár megpróbáltatások elé állítva is megmutassuk nekik, hogy lehet máshogyan is élni, mint amit a mai világban igyekeznek beléjük verni, és szerencsére a legtöbben felismerték ennek a lehetőségnek a jelentőségét, és eszerint álltak hozzá a hét során elhangzottakhoz.

2016_ifjusagi tabor_0008.jpg

Mi, szervezők pedig nem mondhatunk mást, mint hogy ellenségeink legnagyobb bánatára, de folytatjuk jövőre is, hiszen mi tudjuk, a jövőnk a legfontosabb, az általunk magasba tartott zászlót csak a megfelelő szemléletmóddal rendelkező ifjúságnak adhatjuk át!

2016_ifjusagi tabor_0009.jpg

Minden jog fenntartva. Kapcsolat: [email protected]